Μια νέα επιστημονική μελέτη απέδειξε πως μια μικρή ποσότητα από αυτά τα τρόφιμα (μόλις 1,5 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα), ενισχύει σημαντικά την καρδιακή λειτουργία.
Η νέα μελέτη για την καρδιά πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στα πανεπιστήμια Penn State και Texas Tech και έδειξε πως 1,5 κουταλάκι του γλυκού βοτάνων και μπαχαρικών κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της υγείας της καρδιάς, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.
Η διεξαγωγή της μελέτης πραγματοποιήθηκε σε άτομα αυξημένο κίνδυνο για υπέρταση ή αντίσταση στην ινσουλίνη, οι οποίοι έλαβαν οδηγίες από τους ερευνητές να προσθέσουν 6,6 ή 3,3 ή 0,5 γραμμάρια βοτάνων και μπαχαρικών την ημέρα στα γεύματά τους για έναν μήνα. Οι ερευνητές στη συνέχεια χρησιμοποίησαν δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες για να ελέγξει για τυχόν αλλαγές στα λιπίδια, την γλυκόζη και την ινσουλίνη.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα πρώτα αποτελέσματα δεν έδειξαν σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου ή χοληστερόλης στο αίμα, σε όσους έτρωγαν 6,6 γραμμάρια μπαχαρικών (το οποίο ισοδυναμεί με περίπου 1,5 κουταλάκι του γλυκού). Όμως, οι ειδικοί είδαν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης να βελτιώνονται στους συμμετέχοντες, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερα μπαχαρικά στο φαγητό τους.
Η δράση των βοτάνων
Οφείλουμε να σημειώσουμε βέβαια πως οι μελέτες για τη δράση των βοτάνων και των μπαχαρικών είναι περιορισμένες, αλλά και παλαιότερες μελέτες έχουν βρει ότι μερικά καρυκεύματα μπορούν να κάνουν τα γεύματά μας περισσότερο υγιεινά.
Για παράδειγμα, μια ανάλυση του 2020 επί 12 επιμέρους μελετών, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Experimental and Therapeutic Medicine, περιελάμβανε δεδομένα για περισσότερα από 550 άτομα με υπέρταση. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου θα μπορούσε να μειώσει την συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση σε υπολογίσιμα επίπεδα.
Και η δημοφιλής κανέλα έχει παρόμοια καρδιαγγειακά οφέλη και αποτελεί αντικείμενο μελέτης. Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Critical Reviews in Food Science and Nutrition» το 2019, η οποία περιελάμβανε δεδομένα για 641 άτομα, έδειξε ότι η ενσωμάτωση της κανέλας στην καθημερινή διατροφή μείωσε σημαντικά τα ποσοστά της αρτηριακής πίεσης.
Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Current Developments in Nutrition».