«Την Πέμπτη 14 Ιουλίου έξω από τα εξωτερικά ιατρεία στις 12, στα δύο νοσοκομεία θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις», ανακοίνωσε πριν απο λίγο σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών της Αιτωλοακαρνανίας Μάκης Αραβανής .
«Ακόμη, καλούμε όλους τους φορείς, σωματεία συνδικάτα σε μαζική σύσκεψη στο ΕΚΑ στις 18/7, προκειμένου να προχωρήσουμε σε συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία Αγρινίου την Πέμπτη 21 Ιουλίου», πρόσθεσε.
Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη λειτουργία της Καρδιολογικής αλλά και άλλων Τμημάτων έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην τοπική κοινωνία. Την ίδια στιγμή , η διοίκηση του νοσοκομείου παρουσιάζει μια τελείως διαφορετική εικόνα, αφού νωρίτερα σήμερα το απόγευμα, εξέδωσε ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων τονίζει πως «το Νοσοκομείο λειτουργεί πλήρως, προσφέροντας τις υπηρεσίες του αδιάλειπτα όπως και κατά το παρελθόν».
Στη συνέντευξη τύπου παρίστανται εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου.
Ο Μάκης Αραβανής , πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αιτωλοακαρνανίας ειπε πως η συνέντευξη παραχωρήθηκε «προκειμένου να παρουσιάσουμε για άλλη μια φορά τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί και έχουν φτάσει στο απροχώρητο με επίκεντρο τα δύο νοσοκομεία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα λέμε. Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει χειροτερεύσει με μια σειρά από τμήματα να λειτουργούν κάτω από το όριο η στο όριο ασφαλείας. Να πούμε εδώ ότι η κατάσταση στα δύο νοσοκομεία, είναι χρόνια με προβλήματα και παθογένειες.
Οφείλουμε να πούμε ότι η όξυνση των προβλημάτων και βλέποντας ότι δεν έχει γίνει καμία κίνηση από την κυβέρνηση, την 6η ΥΠΕ και το υπουργείο, μας φέρνει σήμερα να ξαναβάλουμε τα ζητήματα στο επίκεντρο και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα.
Το νοσοκομείο του Αγρινίου δυόμιση χρόνια μετά την πανδημία βγαίνει με 15-18 γιατρούς λιγότερους με μια σειρά από τμήματα να υπολειτουργούν, με πιο οξυμένο το ζήτημα της χειρουργικής κλινικής».
Χαρακτηριστικά από τις οκτώ οργανικές θέσεις υπηρετούν τέσσερις, ένας εκ των οποίων υπό συνταξιοδότηση. Το υπουργείο δεν έχει προχωρήσει σε καμία προκήρυξη. Ούτε η 6η ΥΠΕ για επικουρικό ιατρό. Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στο νοσοκομείο Μεσολογγίου.
Για τη χειρουργική στο νοσοκομείο Μεσολογγίου ο κ. Αραβανής είπε ότι έχει μείνει ένας αναισθησιολογίας ώστε να μην μπορεί να καλύψει το τμήμα πάνω από 6-7 μέρες. Μέχρι στιγμής παρά τις δηλώσεις ότι θα υπήρχε λύση δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη..
Για το Νοσοκομείο Αγρινίου και την Παθολογική κλινική:
Λόγω αυξημένης νοσηρότητας μετά την πανδημία, έχουμε αυξημένη προσέλευση μ.ο. 50-60 ασθενείς. Εφημερεύει ένας παθολόγος στα επείγοντα και ένας στην κλινική με 50-60 ασθενείς. Οι συνθήκες είναι αντίξοες. Η πανδημία δεν έχει φύγει όμως.
Στην καρδιολογική κλινική υπάρχει υπερεφημέρευση.
Στη ΜΕΘ υπάρχουν 4 γιατροί ένας έχει υποβάλλει παραίτηση, οι εναπομείναντες δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν.
Στα επείγοντα υπάρχουν δύο κενές οργανικές θέσεις.
Στο αιματολογικό έχουν μείνει δύο γιατροί όπως και στο μικροβιολογικό.
Στο νοσοκομείο Μεσολογγίου η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, σε σύνολο θέσεων 48 υπηρετούν μόνο οι 26.
Έχουν απομείνει τρεις γιατροί στην χειρουργική. Στο νευρολογικό δύο γιατροί, ενώ την καρδιολογική κλινική του Μεσολογγίου προσπαθούν να την καλύψουν με υπερεφημέρευση όλο το μήνα.
Στο Οφθαλμολογικό ένας συνταξιοδοτείται. Για τα υπόλοιπα τμήματα ή υπάρχει ένας γιατρός ή δεν υπάρχει κανένας γιατρός.
«Τα είχαμε αναδείξει το προηγούμενο διάστημα σε όλους», είπε ακόμη ο κ. Αραβανής και συμπλήρωσε:.
«Αν δεν προχωρήσουν άμεσα σε μαζικές προσλήψεις προκειμένου να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις των τμημάτων θα έχουμε πρόβλημα δυσλειτουργίας το επόμενο διάστημα.
Δεν θα ανεχτούμε στο είτε να προχωρά σε εντέλλεσθε με περισσότερες εφημερίες που οδηγούν στην εξόντωση ή στη λύση των μετακινήσεων.
Τα δύο νοσοκομεία της περιοχής υπάρχει κοινωνική ανάγκη να υπάρχουν και να λειτουργούν. Να μην προχωρήσει στο όνομα της υποστελέχωσης καμία κατάργηση τμήματος και να ενισχυθουν».