Τρίτη, 28 Μαρτίου 2023
Νέοι Καιροί | Neoi Kairoi
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  • ΑΓΡΙΝΙΟ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  • ΑΓΡΙΝΙΟ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Neoi Kairoi | Νέοι Καιροί

Πρώτο «κουδούνι» για τα νέα μέτρα στα σχολεία –Πως θα γίνει η εξεταστική στα ΑΕΙ

7 Σεπτεμβρίου 2021
κατηγορία: Ελλάδα
0
Μοιραστείτε στο FacebookΜοιραστείτε στο TwitterΜοιραστείτε στο Google

Αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος για τους μαθητές σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα κορωνοϊού στο τμήμα τους αλλά όχι αναστολή λειτουργίας του προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τα νέα μέτρα για τα σχολεία κατά τη νέα σχολική χρονιά.

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, τμήμα θα κλείνει και θα περνά σε τηλεκπαίδευση μόνο εάν έχουν νοσήσει τουλάχιστον οι μισοί μαθητές του.

ΣΧΕΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

Με επιπλέον 8.500 εκπαιδευτικούς ανοίγουν τα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου

Τα σχολεία που θα λειτουργήσουν ολοήμερο έως τις 5:30 από τον Σεπτέμβριο

Κορωνοϊός: Τα εισπνεόμενα εμβόλια προσφέρουν καλύτερη προστασία και ανοσία

Τέλος η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία

Συγκεκριμένα, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας και ελήφθησαν έπειτα από σχετική εισήγηση της επιτροπής ειδικών, προβλέπουν:

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:

  • οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,
  • οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19:

  • απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
  • επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων.
  • για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές:

Προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:

Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

– 2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων

– εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).

Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

-2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Όλοι οι ανωτέρω επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ. Στόχος των πολύ αυξημένων ελέγχων είναι η διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων.

Το πρωτόκολλο «Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες» του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει περαιτέρω αναλυτική περιγραφή του ορισμού «στενής επαφής» και οδηγίες διαχείρισης των κρουσμάτων.

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής απέστειλε οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές.

Ως προς τον εμβολιασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα:

«Οι εκπαιδευτικοί μας ανταποκρίθηκαν άμεσα και μαζικά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και τους ευχαριστούμε θερμά, όχι μόνο γιατί θωρακίζουν με αυτό τον τρόπο την ατομική, δημόσια υγεία και την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και γιατί αποτελούν παράδειγμα για τα παιδιά και για όλους μας. Τους ευχαριστούμε θερμά για την υπεύθυνη στάση τους και τη συνεισφορά τους στο τείχος ανοσίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

«Απευθύνουμε έκκληση στους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτήν την ασπίδα προστασίας από τον κορoνοϊό, αλλά και στους γονείς μαθητών από 12 ετών και άνω να προστατεύσουν τα παιδιά τους, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στη μείωση της διασποράς του ιού» προστίθεται.

proto-koydoyni-me-nea-metra-sta-scholeia-pos-tha-ginei-i-exetastiki-sta-aei0

Τα μέτρα για τα ΑΕΙ – Πώς θα γίνει η εξεταστική 

Όσον αφορά τα ΑΕΙ, με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνο ή rapid tests θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα ΑΕΙ φοιτητές και προσωπικό από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Και αυτό καθώς τα ΑΕΙ θα λειτουργήσουν πλέον διά ζώσης. 

Ωστόσο, σχετικά με την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, το υπουργείο επανέλαβε πως η διεξαγωγή των εξετάσεων θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους όρους που ίσχυσαν και κατά την εξεταστική του εαρινού εξαμήνου 2021.

ADVERTISEMENT

Δηλαδή,

είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, είτε με δήλωση αρνητικού self test, rapid test ή μοριακού PCR) από φοιτητές, μέλη ΔΕΠ και όσους εμπλέκονται στην εξεταστική διαδικασία.

Παράλληλα, το πρωτόκολλο λειτουργίας του ιδρύματος εν μέσω κορωνοϊού μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου, όταν και αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή τα νέα πρωτόκολλα για τη λειτουργία των ΑΕΙ, ανακοίνωσε χθες η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Το ανώτατο ακαδημαϊκό όργανο του ιδρύματος προτρέπει φοιτητές και προσωπικό να εμβολιαστούν και ζητεί τη λειτουργία για το προσωπικό τουλάχιστον τεσσάρων εμβολιαστικών κέντρων στους χώρους του ΕΚΠΑ για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. 

Τρίτη δόση

Ιδιαίτερη αξία έχει ότι το ΕΚΠΑ (με τους διδάσκοντες της  Ιατρικής Αθηνών να κατέχουν σημαντικές θέσεις στα κέντρα λήψης των αποφάσεων για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού) τονίζει πως είναι σημαντικό να προτεραιοποιηθεί η χορήγηση της τρίτης δόσης των εμβολίων κατά του κορωνοϊού για το υγειονομικό προσωπικό, δεδομένου ότι για αυτή τη συγκεκριμένη ομάδα έχουν παρέλθει αρκετοί μήνες από την πρώτη και τη δεύτερη δόση των εμβολίων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Συγκλήτου, τα μαθήματα, τα εργαστήρια, οι κλινικές ασκήσεις, οι ανασκαφές και η πρακτική άσκηση των φοιτητών θα πραγματοποιηθούν διά ζώσης. Οι σχολές και τα τμήματα, εφόσον αυτό είναι εφικτό, μπορούν να δημιουργήσουν τμήματα με μικρότερο αριθμό συμμετεχόντων. Σε κάθε υπηρεσία και δομή του ΕΚΠΑ, θα ορίζεται ένας υπεύθυνος ή περισσότεροι, όταν απαιτείται από τη φύση, το μέγεθος ή τη διασπορά της νόσου, για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και την προστασία των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες γίνονται συνεχείς συνεδριάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, της επιστημονικής επιτροπής για τον κορωνοϊό και των πρυτάνεων για τα μέτρα λειτουργίας των ΑΕΙ κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

#TAGS: ΚΟΡΟΝΟΪΟΣΣΧΟΛΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θα παραστεί στη κηδεία του υποσμηναγού Τουρούτσικα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ελλάδα

Θα παραστεί στη κηδεία του υποσμηναγού Τουρούτσικα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Υπ. Παιδείας: Μη προσμέτρηση των απουσιών που οφείλονται στην εποχική γρίπη
Ελλάδα

Υπ. Παιδείας: Μη προσμέτρηση των απουσιών που οφείλονται στην εποχική γρίπη

Ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις – Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα
Ελλάδα

Ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις – Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Υπουργείο Υγείας: Δέκα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων
Ελλάδα

Υπουργείο Υγείας: Δέκα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων

Ροή Ειδήσεων

Αγρίνιο

Νοσοκομείο Αγρινίου: Νεα διαδικασία κλεισίματος ραντεβού

Αγρίνιο

Έκοψε τη βασιλόπιτα η Φιλοτελική Εταιρεία

Ελλάδα

Θα παραστεί στη κηδεία του υποσμηναγού Τουρούτσικα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Καιρός

Αίθριος καιρός και άνοδος θερμοκρασίας την Πέμπτη – Πού αναμένονται τοπικές βροχές

Αγρίνιο

Το πρόγραμμα εορτασμών των Θεοφανίων στο Δήμο Αγρινίου

Καιρός

Θεοφάνεια: Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες

Εκκλησία

Η Ποιμαντορική εγκύκλιος του Μητροπολίτη Δαμασκηνού για την εορτή των Θεοφανείων

Ελλάδα

Υπ. Παιδείας: Μη προσμέτρηση των απουσιών που οφείλονται στην εποχική γρίπη

Κόσμος

Δανία: Τρεις λέαινες από ουκρανικό ζωολογικό κήπο μεταφέρθηκαν σε πάρκο άγριας ζωής

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα
Αιτωλ/νία
Αγρίνιο
Κόσμος
Αθλητικά
Υγεία
Εκκλησία
Καιρός

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πολιτική
Εξωτερική Πολιτική
Κυβέρνηση

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τεχνολογία
Επιστήμη
Περιβάλλον
Αυτοκίνητο
Lifestyle

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γενικό
Ναυτιλία

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γενικό
Εκδηλώσεις
Ιστορικά Αφιερώματα
Τέχνη - Γράμματα

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας και μείνε ενημερωμένος για όλες τις σημαντικές ειδήσεις.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEOI-KAIROI.GR    |              

Όροι χρήσης   |   Πολιτική Απορρήτου   |   Κέντρο Απορρήτου   |   Επικοινωνία

Copyright © 2021 Νέοι Καιροί / neoi-kairoi.gr. All rights reserved.

Created by

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
  • ΑΓΡΙΝΙΟ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
    • ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • ΤΕΧΝΕΣ – ΓΡΑΜΜΑΤΑ
  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
    • ΚΑΙΡΟΣ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • ΕΠΙΣΤΗΜΗ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
    • LIFESTYLE
  • ΑΠΟΨΕΙΣ

© 2022 Neoi Kairoi | Νέοι Καιροί - Created by Vasilik Marga.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Ρυθμίσεις απορρήτου
Όνομα Ενεργοποιημένο
Technical Cookies
In order to use this website we use the following technically required cookies: wordpress_test_cookie, wordpress_logged_in_, wordpress_sec.
Μπισκότα
Χρησιμοποιούμε τα Cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία στο δικτυακό τόπο.
Google Analytics
We track anonymized user information to improve our website.
x

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στο διαδίκτυο. Συμφωνώντας αποδεχτείτε τη χρήση των cookies σύμφωνα με την πολιτική cookie.

Αποδέχομαι | Αρνούμαι | Κέντρο απορρήτου | Μάθετε περισσότερα σχετικά με την Πολιτική των Cookies