Οι πρώτες σοβαρές επιπτώσεις σε εννέα τουλάχιστον εισηγμένες εταιρείες από τη Ρωσοουκρανική κρίση αποτυπώνονται στις ανακοινώσεις , που εκδίδουν τα τελευταία 24 ώρα οι εταιρείες , απαντώντας στις ερωτήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Ειδικότερα , σε διακοπή της λειτουργίας των εργοστασίων τους, μέχρι νεοτέρας, έχουν προχωρήσει οι εταιρείες: Coca-Cola HBC, η διοίκηση της οποίας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προβεί σε αναθεώρηση επί τα χείρω για την τρέχουσα χρήση , και η θυγατρική της Γρ.Σαραντης Ergopack.Σε αναστολή της λειτουργίας της θυγατρικής της στην Ουκρανία προχώρησε κι η ELTON .
Στο επίπεδο των εισαγωγών , ενδεικτικό της εξάρτησης της χώρας από τα σιτηρά της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι το γεγονός ότι πέρυσι το 31% των εισαγωγών σε αξία της Μύλοι Κεπενού, το 33% της Κυλινδρομυλοι Σαραντόπουλος και το 17% των εισαγωγών της Μύλοι Λούλη προέρχονταν από τις δυο αυτές χώρες και γι αυτό το λόγο οι εταιρείες είναι σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων .
Επίσης σημαντική είναι και η εξάρτηση σε χάλυβα: το 17% των αναγκών της Σωληνουργεία Τζιρακιάν καλύφτηκε πέρυσι από τις δυο αυτές χώρες, αντίστοιχο ποσοστό των αναγκών της σε χάλυβα αγόρασε η Αφοί Κορδέλλου από την Ουκρανία , ενώ η ΣΙΔΜΑ εισήγαγε το 6,7% από τη Ρωσία και την Ουκρανία .
Η Ουκρανία και η Ρωσία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σίτου , το 20% των παγκόσμιων προμηθειών καλαμποκιού και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου . Οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσική Ομοσπονδία κινούνται ετησίως στα επίπεδα των 200.000.000 ευρώ και οι ρωσικές εξαγωγές προς την Ελλάδα στα 4 δις ευρώ . Τέλος σταμάτησαν οι εξαγωγές ελληνικών οπωροκηπευτικών προς την Ουκρανία , όταν πέρυσι είχαν αγγίξει τα 17.609.000 ευρώ.