Από τα σχετικά δημοσιεύματα , που αφορούν σε έργα υποδομής και κυρίως σε οδικούς άξονες , φαίνεται ότι και στον τομέα αυτό υστερεί ο νομός μας , μετά και τις αρνητικές εξελίξεις στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης .
Την ίδια στιγμή ,σύμφωνα με δημοσιεύματα , η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα υλοποιήσει, ως δημόσιο έργο, με εκτιμώμενο κόστος 285 εκ. ευρώ , το ‘’ Μπράλος- Άμφισσα ‘’που αποτελεί τμήμα του διαγώνιου άξονα «Λαμία- Ιτέα-Αντίρριο»
Μάλιστα , σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού , στόχος είναι να προχωρήσει η δημοπράτηση του ανωτέρω έργου σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι τις αρχές του 2022. Παράλληλα ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη επίσκεψή του στα Γιάννενα ανακοίνωσε την κατασκευή του οδικού άξονα ‘’ Ιωάννινα ~Κακκαβιά’’ 3ντος του 2022, που θα ενταχτεί στο ΕΣΠΑ και θα χρηματοδοτηθεί με κονδύλι ύψους 230 εκ.ευρώ Παρότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί από το Αγρίνιο ότι το έργο της κάθετης σύνδεσης με την Ιονία Οδό θα γίνει κι ότι αποτελεί πρωταρχική του προτεραιότητα , βλέπουμε ότι δυο χρόνια μετά η υλοποίηση του είναι στα αζήτητα. Είναι φανερό λοιπόν ότι το Αγρίνιο δεν είναι στις κυβερνητικές προτεραιότητες .
Η ωρίμανση της μελέτης για την κάθετη σύνδεση έχει καταντήσει ανέκδοτο και δε μπορεί να αποτελεί συνεχώς άλλοθι. Πόσο χρόνο χρειάζεται , αλήθεια, το Υπουργείο Υποδομών για να ωριμάσει μια μελέτη? Πέρασαν ήδη 4 χρόνια από τότε που ο συμπατριώτης μας Χρήστος Ράδος παρέδωσε δωρεάν στο Δημόσιο τη μελέτη για την κάθετη σύνδεση . Ούτε η χρηματοδότηση αποτελεί πλέον δικαιολογία, γιατί η δημοπράτηση του δρόμου ‘’ Μπράλος~Αμφισσα’’ και ‘’ Ιωάννινα-Κακκαβιά’’ , αποδεικνύει ότι χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν , αλλά όχι για όλες τις περιοχές .Όπως συνέβη και με το Ταμείο Ανάπτυξης , που χρηματοδοτήθηκαν οδικά έργα σε άλλες περιοχές , πλην της Αιτωλοακαρνανίας . Οι τελευταίες εξελίξεις μας προβληματίζουν και για έναν επιπρόσθετο λόγο .
Το έργο ‘’ Μπράλος- Άμφισσα ‘’ αποτελεί τμήμα του διαγώνιου οδικού άξονα ‘’ Λαμία ~Ιτέα ~Αντίρριο’’, που θα ενώσει την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα με περιοχές της Δυτικής και της Νότιας χώρας . Ο σχεδιασμός αυτός δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει ανταγωνιστικά για την υλοποίηση του άξονα ‘’Πλατυγυάλι-Αγρίνιο-Καρπενήσι -Λαμία ‘’, που έχει χαρακτηριστεί διευρωπαϊκό δίκτυο και θα ωφελήσει πολλαπλά με αναπτυξιακά οφέλη την Αιτωλοακαρνανία.
Καιρός είναι να αρχίσουμε πια να μιλάμε και σε αυτή τη χώρα για ισόρροπη ανάπτυξη και να αρχίσουμε να τη διεκδικούμε με κάθε τρόπο εμείς οι τοπικές κοινωνίες , ώστε να πάψει πια κι ο νομός μας να αποτελεί τον παρία και τον επαίτη για έργα που τα δικαιούται και που θα έπρεπε να έχουν ήδη υλοποιηθεί .Καιρός να διεκδικήσουμε κι εμείς σθεναρά το έργο της κάθετης σύνδεσης , όταν σε άλλες περιοχές δημοπρατούνται έργα με τριπλάσιο κόστος κατασκευής.
Με πληροφορίες απο την Εφημερίδα Παλμός