Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η ριζική ανακατασκευή του πύργου του Πειραιά. Οι σκαλωσιές που έχουν τοποθετηθεί στο εξωτερικό μέρος του κτηρίου τείνουν πλέον να φτάσουν στην κορυφή του, ούτως ώστε να καθαιρεθεί η παλιά μεταλλική και γυάλινη πρόσοψη. Παράλληλα, οι δεκάδες τεχνικοί εργάζονται πυρετωδώς -στο εσωτερικό και στο εξωτερικό τμήμα-, ώστε να παραδώσουν μια σύγχρονη, οικολογική και κυρίως λειτουργική κατασκευή. Η σχεδιαζόμενη χρήση περιλαμβάνει εμπορικά καταστήματα, γραφεία αλλά και χώρους εστίασης στο υψηλό τμήμα του κτηρίου.
Μέχρι πρότινος, ο γίγαντας του μεγάλου λιμανιού παρέμενε αναξιοποίητος. Μονάχα οι 3 πρώτοι όροφοι χρησιμοποιούνταν από δημόσιες υπηρεσίες και κοινωφελείς οργανισμούς. Από την πλευρά της η δημοτική αρχή έκανε το βήμα, για να «δώσει ζωή» στο δεύτερο ψηλότερο κτήριο της Αττικής. Μετά τη διαπίστωση πως ο Πύργος δεν γέρνει -άποψη που είχε εντυπωθεί στο συλλογικό υποσυνείδητο των Πειραιωτών- και μετά την επίλυση των διαδικαστικών θεμάτων, ήρθε η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης. Μια εξέλιξη που έμελε να είναι καθοριστική για την αναπτυξιακή πορεία της πόλης.
Κι αυτό γιατί υπάρχει πλέον ένας άξονας έργων, που περιλαμβάνει την ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου, την αξιοποίηση του πύργου, το νέο Μικρολίμανο και την καλύτερη σύνδεση της πόλης με το παραλιακό μέτωπο της Αττικής. Έπεται και η ανάπλαση της Πειραϊκής, η περάτωση του μετρό και η αξιοποίηση της παλιάς Ραλλείου, που θα ολοκληρώσουν το πακέτο. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, εγγράφεται η ανακατασκευή του αναξιοποίητου για δεκαετίες πύργου. Δεν αποτελεί μια μεμονωμένη παρέμβαση, αλλά μια ουσιαστική προοπτική για την πόλη και τους δημότες της, που ζητούν μετ’ επιτάσεως ο τόπος να γυρίσει σελίδα.
ΠΗΓΗ:kanaliena.gr