ΗΠΑ, G7 και Ε.Ε. θα ζητήσουν την ανάκληση του εμπορικού καθεστώτος της Ρωσίας ως «πιο ευνοημένου κράτους», ανοίγοντας τον δρόμο για αυξημένους δασμούς σε ρωσικά προϊόντα, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλούνται τα πρακτορεία Reuters και AFP
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Τζο Μπάιντεν, μαζί με την ομάδα G7 και την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ζητήσουν την ανάκληση του εμπορικού καθεστώτος της Ρωσίας ως «πιο ευνοημένου κράτους», ανοίγοντας τον δρόμο για αυξημένους δασμούς σε ρωσικά προϊόντα λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλούνται τα πρακτορεία Reuters και AFP.
Ο κ. Μπάιντεν θα ανακοινώσει τα σχέδιά του το μετά το μεσημέρι, σύμφωνα μία από τις πηγές. Κατά τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει «μέτρα για να συνεχίσει να λογοδοτεί η Ρωσία για τον αδικαιολόγητο πόλεμό της στην Ουκρανία».
Η ανάκληση του καθεστώτος του «πιο ευνοημένου κράτους» από τη Ρωσία ανοίγει το δρόμο για επιβολή δασμών σε ένα ευρύ φάσμα ρωσικών προϊόντων, κάτι που θα ενίσχυε περαιτέρω την πίεση σε μια οικονομία που ήδη οδεύει σε «βαθιά ύφεση».
Των συντονισμένων ενεργειών της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου και άλλων χωρών είχαν προηγηθεί άνευ προηγουμένου κυρώσεις στη Μόσχα.
Στόλτενμπεργκ: Μια no-fly zone πιθανώς θα οδηγούσε σε πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας
Η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία για απομάκρυνση αμάχων και παροχή βοήθειας είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει τώρα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να έχουν επαφές οι κορυφαίοι Ουκρανοί και Ρώσοι διπλωμάτες.
Μιλώντας στο Reuters στο περιθώριο του φόρουμ της Αττάλειας στην Τουρκία, χαρακτήρισε τη ρητορική του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν περί πυρηνικών «επικίνδυνη» και «απερίσκεπτη» και επανέλαβε ότι η συμμαχία δεν θα στείλει στρατεύματα ή αεροσκάφη στην Ουκρανία.
«Συνεχίζω να πιστεύω ότι είναι σημαντικό να εργαστούμε σκληρά για μια πολιτική, διπλωματική λύση», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ. «Το ελάχιστο είναι να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι από τους οποίους οι άνθρωποι θα μπορούν να απομακρυνθούν και θα είναι εφικτό να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια» συμπλήρωσε.
Μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων (no-fly zone) πάνω από την Ουκρανία «πιθανότατα θα κλιμακώσει τον πόλεμο σε έναν πλήρη πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς εάν η εισβολή της Μόσχας ρίχνει νέο φως στην αγορά από την Τουρκία ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 -που οδήγησε σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ στην Άγκυρα- ο κ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι δείχνει τη σημασία που έχει οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να μην εξαρτώνται από ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό.
Ξεπέρασαν τα 2,5 εκατ. οι πρόσφυγες
Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι -200.000 περισσότεροι σε σύγκριση με τη χθεσινή εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών- έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με νεότερη εκτίμηση της υπηρεσίας μετανάστευσης του ΟΗΕ.
Κατά τον ΟΗΕ, οι εκτοπισμένοι εντός Ουκρανίας ανέρχονται σε τουλάχιστον 1,85 εκατ.
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι έχει κάνει λόγο για την πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ίσως προκαλέσει την έξοδο ως και 10 εκατομμυρίων προσφύγων ακόμη.
Με πληροφορίες από Reuters, AFP