Το νέο βιβλίο του με τίτλο «Ανάλεκτα για την Εθνεγερσία του 1821» κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ι.Σιδέρης ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επίτιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Προκοπης Παυλόπουλος .
Πρόκειται για τη συλλογή του συνόλου των μελετών , που συνέγραψε μέσα στο 2021 ο κ. Παυλόπουλος για τα πρόσωπα και τα γεγονότα της Εθνεγερσίας του 1821 , τα οποία διαιρούνται σε τέσσερα μέρη. Το πρώτο μέρος , με τίτλο «Περί Ιδεών και Εθνικών Ιδανικών», περιλαμβάνει πέντε μελέτες, οι οποίες επικεντρώνονται στην ανάλυση ,διαδοχικώς ,του νοήματος της Εθνεγερσίας του 1821, της πορείας του ελληνικού έθνους – με έμφαση στις ρίζες του και στις προοπτικές του – και της βιωματικής σχέσης των Ελλήνων με την ελευθερία.
Το δεύτερο μέρος με τίτλο «Περί Πολιτειακής Συγκρότησης» περιλαμβάνει δυο μελέτες. Η πρώτη είναι αφιερωμένη στο «χρονικό» της σύνταξης και στο περιεχόμενο του πρώτου Συντάγματος της Ελλάδας , του Συντάγματος της Τροιζήνας του 1827 , το οποίο φέρει τον τίτλο «Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος» .Σε αυτή τη μελέτη υπάρχουν εκτενείς αναφορές στον Ιωάννη Καποδίστρια και στους λόγους , οι οποίοι κατέστησαν σχεδόν αδύνατη , αντικειμενικώς, την εφαρμογή του Συντάγματος τούτου στην πράξη. Και η δεύτερη μελέτη με τίτλο « Το Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος του 1827 και η συμβολή του Γεωργίου Σισίνη στην κατάρτισή του», περιγράφει ειδικότερες πτυχές της κατάρτισης του Συντάγματος αυτού , με επίκεντρο την προσωπικότητα και την πολιτική δράση του Γεωργίου Σισίνη .
Το τρίτο μέρος με τίτλο «Τοπόσημα Ιστορίας και Αγώνα» , συντίθεται από τρεις μελέτες , οι οποίες αναδεικνύουν συγκεκριμένους «σταθμούς» της Εθνεγερσίας του 1821. Ειδικότερα , δε, την απελευθέρωση της Καλαμάτας και την εκεί εγκατάσταση των πρώτων πολιτειακών και πολιτικών Αρχών του Αγώνα, τη σφαγή της Χίου, όπου πέρα από την τουρκική βαρβαρότητα εκτίθεται και πώς η φρίκη της βαρβαρότητας αυτής γέννησε και τις πρώτες εστίες φιλελληνισμού στην Ευρώπη και, τέλος, τα επαναστατικά γεγονότα στην Κύπρο ( Μάχη της Αγίας Νάπας) .
Για τους Ντρέδες
Το τέταρτο και τελευταίο μέρος με τίτλο «Από τον Αγώνα στο Κράτος : Τα Μαρτυρικά Πρόσωπα» , περιλαμβάνει τρεις μελέτες , αναφερόμενες κατά σειρά στους εμβληματικούς Ντρεδες και στους αγώνες τους , ιδίως κατά του Ιμπραήμ,στη θυσία του εθνομάρτυρα της Εθνεγερσίας Αθανασίου Διάκου και στην ιστορική διαδρομή του Ιωάννη Καποδίστρια . Ας σημειωθεί ότι σε αυτή την τελευταία μελέτη ο συγγραφέας τεκμηριώνει την άποψη ότι , αν δεν είχε δολοφονηθεί ο « πρώτος Κυβερνήτης» μάλλον η Ελλάδα δε θα βρισκόταν μετέπειτα στην ανάγκη αναζήτησης βασιλιά.