Σήμερα το εορτολόγιο περιλαμβάνει όσους φέρουν το όνομα Σπυρίδων, Σπύρος, Σπήλιος, Σπυριδούλα, Σπυρέτα, Ααρών, Αβραάμ, Αβραμία, Αδάμ, Αδαμάντιος, Αδάμος, Αδάμης, Αδάμας, Διαμαντής, Αδαμαντία, Αμάντα, Άντα, Διαμαντούλα, Διαμάντω, Ρουμπίνη, Εύα, Δαβίδ, Δαυίδ, Δαν, Δανάη, Δεβόρα, Δεβώρα, Δεββώρα, Ντέμπορα, Εσθήρ, Μελχισεδέκ, Μελχής, Νώε, Ραχήλ, Ρεβέκκα, Μπέκυ, Ρουμπίνι, Ρουμπίνα, Σάρα, Σάρρα, Ισαάκ, Ιώβ, Ιωβία, Ιώβη, Αιθάν, Αίθαν.
Άγιος Σπυρίδων ο Θαυματουργός
Ο Άγιος Σπυρίδων γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στο κατεχόμενο αυτή τη στιγμή χωριό Άσσια (Άσκια) της Κύπρου (και όχι στην Τριμυθούντα – σημερινή Τρεμετουσιά – όπως γράφεται στις βιογραφίες του ) από οικογένεια βοσκών, που ήταν αρκετά εύπορη. Αν και μορφώθηκε αρκετά δεν εκανε κάποιο άλλο επάγγελμα, αλλά εξακολούθησε τη βουκολική ζωή και τη δουλειά του βοσκού .
Σαν άνθρωπος , ο Άγιος, ήταν απλός, καλοκάγαθος κι αγαπούσε όλο τον κόσμο. Νυμφεύθηκε ευσεβή σύζυγο και απέκτησε μια κόρη, την Ειρήνη. Γρήγορα, όμως, η σύζυγός του πέθανε. Για να επουλώσει το τραύμα του ο Σπυρίδων αφοσιώθηκε ακόμα περισσότερο στη διδαχή του θείου λόγου. Εξαιτίας αυτής της προσωπικής του οικογενειακής δοκιμασίας ο Θεός του έδωσε χάρη να είναι προστάτης των ορφανών και των χήρων γυναικών .
Όταν λειτουργούσε , τον υπηρετούσαν άγγελοι και μαζί τους ο ενάρετος επίσκοπος δοξολογούσε τον Θεό !Προσευχόταν με τόσο δυνατή πίστη , ώστε έφερνε βροχή σε καιρό ξηρασίας , θεράπευε ασθενείς , οδηγούσε στη μετάνοια , ανάσταινε ακόμα και νεκρούς! Αν και δεν είχε αποκτήσει κοσμική μόρφωση , γνώριζε καλά την ορθόδοξη πίστη και την υπερασπίστηκε με απλό αλλά θαυμαστό τρόπο στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο , ντροπιάζοντας τον αιρετικό Άρειο κι όλη την συνοδεία του .
Ο ταπεινός αυτός επίσκοπος παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Άγιο Θεό στις 12 Δεκεμβρίου 348 μ. Χ. σε ηλικία 78 ετών.Ο Άγιος Σπυρίδωνας υπήρξε γέννημα και θρέμμα της Κύπρου , της νήσου των Αγίων , η οποία τον τιμά με σεμνή καύχηση και καταφεύγει στην προστασία του . Πώς όμως συνδέθηκε ο Άγιος με την Κέρκυρα , αφού δεν την επισκέφτηκε ούτε μια φορά όσο ζούσε? Αφού πέρασαν μερικά χρόνια από την Κοίμηση του Αγίου Σπυρίδωνα , έγινε η ανακομιδή των λειψάνων του κι οι πιστοί χριστιανοί διαπίστωσαν με θαυμασμό ότι το σώμα του είχε διατηρηθεί ακέραιο κι αλώβητο από τη φυσική φθορά.Έτσι τοποθέτησαν το ιερό του λείψανο σε ειδική λάρνακα για να το προσκυνούν και να λαμβάνουν χάρη και ευλογία. Ωστόσο , όταν άρχισαν οι αραβικές επιδρομές στην Κύπρο( 648 μ. Χ.) το ιερό λείψανο μεταφέρθηκε με ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη , όπου παρέμεινε μέχρι την άλωση.
Έπειτα το τίμιο σκήνωμα του Αγίου , προκειμένου να μην βεβηλωθεί από τους Τούρκους , μεταφέρθηκε κρυφά στην Κέρκυρα , όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα. Από τότε η ιστορία της Κέρκυρας και η ζωή των κατοίκων της συνδέθηκαν σε τόσο μεγάλο βαθμό με τον Άγιο,ώστε Κέρκυρα και Άγιος Σπυριδωνας να αποτελούν πλέον έναν αδιάρρηκτο δεσμό , μια ενιαία ταυτότητα , μιας κι ο Άγιος ανέλαβε το νησί κάτω από την προστασία του. Αυτό άλλωστε αποδεικνύει η τιμή κι η ευγνωμοσύνη , με την οποία περιβάλλουν τον Άγιο οι Κερκυραίοι , οι οποίοι εκτός απο την ημέρα της μνήμης του στις 12 Δεκεμβρίου , εορτάζουν κι άλλες μέρες την ανάμνηση των διαφόρων θαυμάτων του με λαμπρές λιτανείες 4 φορές το χρόνο .
Πιο συγκεκριμένα στις 11 Αυγούστου προς ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού από την πείνα και την έλλειψη σιταριού , στις 12 Νοεμβρίου προς ανάμνηση της αποτροπής απο τον Άγιο της βεβήλωσης της Αγίας Τράπεζας μέσα στο Ναό του από τους Λατίνους, αλλά και στις 28 Οκτωβρίου προς ανάμνηση της σωτηρίας της Κέρκυρας από τις επιθέσεις των Ιταλών χάρη στη θαυματουργική επέμβαση του Αγίου. Κι είναι πολλά ακόμη ~ αμέτρητα ~τα θαύματα του Αγίου Σπυρίδωνα , τα οποία έζησαν προσωπικά όσοι Τον ευλαβούνται και ζητούν με πίστη την βοήθεια Του.Είναι ολοφάνερο , λοιπόν,γιατί ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι και θεωρείται πολιούχος της Κέρκυρας .